Journalist en auteur Boi Antoin heeft op Bonaire de afgelopen jaren een uitgebreid archief aan cultureel erfgoedmateriaal opgebouwd. Het materiaal is opgeslagen in een ruimte van ongeveer 6 bij 4 meter. Het archief bevat foto's uit de 20e eeuw, videobanden en audiotapes, voorwerpen, boeken en documenten. Het archief is in verouderde toestand maar de conditie van het materiaal is deels nog goed.

Plataforma Kultural en Fundashon Historiko Kultural Boneriano nemen het initiatief om het aanwezige materiaal te digitaliseren en te ontsluiten voor publiek. Zij werken samen met het Erfgoedcentrum DIEP, Nationaal Archief en het Instituut voor Beeld en Geluid. Het archiefmateriaal wordt geïnventariseerd en gerestaureerd, om geschikt te maken voor digitalisatie. Via het internet wordt het materiaal ontsloten voor publiek.

Betrokken partijen voelen een sterke urgentie om het archief van Boi Antoin te behouden. Veel materiaal dreigt te vergaan als het niet op een duurzame manier wordt geconserveerd. Door het materiaal te digitaliseren kan het tevens worden ontsloten voor publiek. Onder de bevolking van Bonaire bestaat grote interesse in archiefmateriaal. Europese Nederlanders kunnen door het materiaal meer te weten komen over hun nieuwe bijzondere gemeente. Ook kan het materiaal worden gebruikt bij onderzoek en onderwijs op cultureel, muzikaal en historisch gebied. Tot nu toe waren er weinig mogelijkheden om het archiefmateriaal te zien of te beluisteren. Daar hopen we met dit project verandering in te brengen..


aanvullende informatie
[bonaire.web-log.nl]
[erfgoedcentrum diep dordrecht]
[instituut voor beeld en geluid]
[nationaal archief]