marokkaans Cross Over Project
Nass el Ghiwane was in de jaren zeventig van grote invloed op de ontwikkeling van de Marokkaanse muziek. De groep vertolkte in poëtische, geëngageerde teksten de gevoelens van veel Marokkanen over de onderdrukking door het toenmalige regime. Ook nu nog is de muziek van Nass el Ghiwane zeer populair bij Marokkanen en fungeert zij als inspiratiebron voor een nieuwe generatie Marokkaanse musici. Zo ook voor de percussionisten Norredine en Mohammed Azzaoui, twee broers uit Rotterdam die in samenwerking met jazzbassist Anton Drukker en gitarist Mimoun Himmit een verbinding leggen tussen de muziek van Nass el Ghiwane en de hedendaagse pop en jazz. Ghiwane Jazz bestaat verder uit muzikanten op banjo, drums, tenorsax en piano. De groepsleden verleggen stuk voor stuk hun grenzen in een gezamenlijke zoektocht naar een nieuw Marokkaans geluid

De muziek wordt ten gehore gebracht door negen muzikanten, vier muzikanten van de Nass el Ghiwane groep en vijf jazz muzikanten. De hele groep heeft in het voorjaar van 2005, na vier repetities, een opgetreden verzorgt in Theater BEP, Rotterdam. Vervolgens heeft de groep een tweede presentatie gegeven tijdens een avond van het programma Marokkaanse invloeden in Rotterdam.

Dat beviel zo goed dat zij doorgingen met het uitwerken van hun programma en in november en december 2006 in Rasa en Theater de Evenaar stonden.

Op 2 september 2007 treden zij op in het festival Wereld Jazz Dagen in Dordrecht.


Bezetting:
Anton Drukker - contrabas

Mimoun Himmit - gitaar

Nouredinne Azzaoui - darbouga, zang

Mohammed Azzaoui - bendir, zang

Abdelfattah El Ayadi - bendir, zang

Moustafa Kheinete - banjo, zang

Babak Maddah - drums
Robin van Geerke - piano

Efraim Trujillo - tenorsax, sopraansax, dwarsfluit
aanvullende informatie
[speellijst]

[fotoboek ghiwane jazz]